Nytt
Publisert 03. juni 25
Av: Annicken Vargel

Brubyggere

Da Ringerike kommune skulle gjennomføre en plan- og designkonkurranse for ny bru, lyttet de til erfarne fjellfolk. Det beste rådet de selv gir videre, er: gjennomfør en god prosess.

Publisert 03.06.2025
Av: Annicken Vargel
Eirik Næss er samfunns- og arealplanlegger i Ringerike kommune. Han har vært prosjektleder for arbeidet med ny bru over Petersøya. Foto: Ringerike kommune
Eirik Næss er samfunns- og arealplanlegger i Ringerike kommune. Han har vært prosjektleder for arbeidet med ny bru over Petersøya. Foto: Ringerike kommune

Eirik Næss er samfunns- og arealplanlegger i Ringerike kommune. Han har vært prosjektleder for arbeidet med ny bru over Petersøya. Kommunen ønsker å tilgjengeliggjøre området i større grad, og har nylig gjennomført en arkitektkonkurranse. Nå gjenstår det bare å få brua bygget. 
Men vi rykker først tilbake til start:

– Hvorfor valgte dere å gjennomføre en arkitektkonkurranse om ny bru?
– Kommunen har jobbet med Petersøya en stund, så dette har kommet som en del av en større prosess og kommunens satsing på området. Oppstart var tilbake i 2020, ved behandling av budsjett, da det ble foreslått å se på muligheter for videre utvikling av Petersøya. Som del i dette, skulle det sees på muligheter for å tilrettelegge for en gang- og sykkelbru.

– Hvordan angrep dere oppgaven?
– I første omgang gjorde vi en mulighetsstudie om mulige aktiviteter man kan ha på området, og ideen om en gang- og sykkelbru var en del av dette. Og så valgte vi å begynne i den enden, vi tenkte at det var et viktig element for å se på langsiktig bruk av området. Petersøya er et spennende og sentrumsnært område, nært på elva og natur. Vi har et ønske om å ta øya mer i bruk, fordi det er et rekreasjonsområde tett på byen – og en bru er en måte å tilgjengeliggjøre elva og naturen på.

– Har dere erfaring fra tilsvarende konkurranser? 
– Nei, akkurat en slik type plan- og designkonkurranse er en ny erfaring for kommunen, så det har vært spennende å oppdage mulighetene som ligger i en slik konkurranse.

Kommunen har gjennomført et arbeid med områderegulering og byplan for Hønefoss, hvor bruforbindelsen er regulert inn.
– Men det står ingenting om type bru, så vi fikk et vedtak om at det skal være en gang- og sykkelbru. Vi så på veilederen som NAL har utarbeidet og på hvordan en slik konkurranse gjennomføres. Vi hadde også litt dialog med Lillestrøm kommune, fordi de hadde en tilsvarende konkurranse i 2019. 
Hvilke råd fikk dere?
– At hva man sitter igjen med etter gjennomført konkurranse avhenger av hva man legger til grunn for konkurransen. Konkurransegrunnlaget er premissgiver for hva arkitektene kan forslå, så man må tenke godt gjennom hva man ønsker å oppnå. Hvis man skriver «en bru skal etableres i tre», så får man bare forslag om trebruer – og det legger også føringer for mulighetene til å bearbeide prosjektet videre etter konkurransen. Vi har sett på konkurranseformen som en mulighet til å gi arkitektene rom til å foreslå ut fra de premissene vi satt i programmet.

Og hvilket råd har dere til andre som skal gjennomføre en arkitektkonkurranse?
– Gjennomfør en god prosess. En kommune er en stor organisasjon, og ved å gjennomføre en god prosess har vi hatt en fin læringskurve. Vi hadde konkurransefunksjonærrollen i kommunen, så vi sitter også igjen med ny kompetanse. Denne erfaringen er også spennende i syn av innkjøp, for dette er som en slags innovativ anskaffelse – med en annen prosess enn man ofte gjør i kommunale anskaffelser. Det har vært spennende og lærerikt. Vi hadde også et ønske om at vinnerforslaget i arkitektkonkurransen skal legge føringer for arkitektonisk stil for andre bruer over elva. Det er regulert inn flere bruer rundt sentrum av Hønefoss, og dette er den første vi jobber med. Så vi tenker i et langsiktig perspektiv.