Kurs og arrangement
Publisert 21. september 23
Av: Børge Sildnes

Anbefaler Ledelse av arkitektonisk kvalitet

Er du ansvarlig for å lede arbeidet med å få gjennomslag for arkitektonisk kvalitet i byggeprosjekter? Hør hvorfor tidligere kursdeltakere anbefaler deg å følge Arkitektforbundets skreddersydde program for arkitektledere.

Publisert 21.09.2023
Av: Børge Sildnes
Camilla Heier Anglero i Nordic Office of Architects anbefaler kursprogrammet Ledelse av arkitektonisk kvalitet
Camilla Heier Anglero i Nordic Office of Architects anbefaler kursprogrammet Ledelse av arkitektonisk kvalitet

LAK-kurset ga en dypere innsikt i det å være en leder.

Camilla Heier Anglero, Nordic Office of Architects

– Etter mange år i arkitektbransjen hadde jeg et behov for å oppsummere hva jeg har lært så langt, og ikke minst supplere med nye tankesett for å bedre lede og samarbeide i byggeprosjekter. LAK-kurset ga en dypere innsikt i det å være en leder. Det ga meg diverse verktøy og, ikke minst, inspirasjon til å søke drømmejobben - som jeg fikk! Kurset har for meg vært meget utviklende, lærerikt og, ikke minst, virkningsfullt. Thea Mikkelsen gjorde en knallbra jobb med å guide oss gjennom et hav av informasjon og litteratur. Hun var tålmodig, personlig og tydelig i dialog med alle kursdeltagerne, og ledet oss med stor faglig styrke gjennom diverse gruppearbeid.

Dette sier Camilla Heier Anglero i Nordic Office of Architects, som deltok på det skreddersydde kurset for arkitektledere, Ledelse av arkitektonisk kvalitet (LAK), våren 2023. Påmeldingen til kull 2 er åpnet nå, og det er fremdeles noen plasser ledig.

Her har vi samlet en rekke tilbakemeldinger fra andre fornøyde kursdeltakere:

Thea bringer dansk, helstøpt profesjonalitet og menneskeforståelse

Anders Wærum Rognerud, SG arkitekter

– Som arkitekt med fokus på design og detaljer har det vært overraskende effektivt å løfte blikket for å se på ledelse. Å få øynene opp for hva som skal til for å lede et faglig synspunkt, og å prioritere ved hjelp av strategi og forhandlinger, har åpnet nye handlingsmuligheter for meg i rollen som prosjektleder. Thea bringer dansk, helstøpt profesjonalitet og menneskeforståelse.

Anders Wærum Rognerud - arkitekt MNAL og prosjektleder, SG arkitekter

Kurset har hjulpet meg med å tenke som en leder i mitt arkitektyrke. Samtidig har det å møte så mange dyktige arkitekter med andre erfaringer vært vel så nyttig som selve kursingen.

Karoline Kolstad Heen, Mad arkitekter i Fredrikstad

– Kurset har hjulpet meg med å tenke som en leder i mitt arkitektyrke. Samtidig har det å møte så mange dyktige arkitekter med andre erfaringer vært vel så nyttig som selve kursingen. Dette doble utbyttet er unikt, men krever at kursdeltakerne bygger opp tillit og forpliktelse til hverandre underveis, så vel som til Thea som kursleder. Dette synes jeg vi alle klarte veldig godt. Det lover godt for videre forhandlinger og påvirkning til å lykkes med å skape arkitektonisk kvalitet fremover.

Karoline Kolstad Heen - arkitekt MNAL, partner og daglig leder, Mad arkitekter i Fredrikstad

Thea er en lyttende kursholder og coach med solid menneskekunnskap.

Bjørner Bolle, Incube Architecture

– Mitt profesjonelle liv har vært preget av en lyst til å arbeide med innovasjon i kombinasjon med arkitektonisk formgivning. Det har nå blitt kjernen i mitt virke, og det har ført til utviklingen av virksomheten vår. LAK har gitt meg mulighet for å se på hvordan jeg kan bli en bedre advokat for min viten og mine synspunkter utad, samt utvikle en organisasjonskultur hos oss som understøtter det vi vil.

Thea er en lyttende kursholder og coach med solid menneskekunnskap. Dermed kan hun i kurset gi deg verdifull innsikt i hvordan du kan bruke egne personlighetstrekk som en ressurs i å utvikle deg som leder.

Bjørner Bolle - arkitekt MNAL og daglig leder, Incube Architecture

Man lærer at formidle/ samarbejde udad med bygherre og øvrige rådgivere samt at lede indad i egne projektgrupper.

Carsten Fischer, Dorte Mandrup AS

– Jeg har personligt haft stor nytte af at deltage på LAK-kurset i den danske arkitektforening. Kurset er en kombination af teori og praktiske samarbejdsøvelser hvor man lærer at navigere i en kompleks kreativ proces med mange interessenter. Man lærer at formidle/ samarbejde udad med bygherre og øvrige rådgivere samt at lede indad i egne projektgrupper.

Samarbejde udad: Jeg er blevet bedre til at lytte og forstå bygherre og samarbejdspartneres ønsker og succeskriterier. Jeg har eksempelvis gennem fælles workshops med bygherrer brugt god tid på at udvikle samt få en fælles forståelse af projekternes vision og mål. Dette fokus forbedrer processen og gør det lettere at arbejde rundt om problemer og finde nye gode løsninger.

Formidling: Formidling af både abstrakte og konkrete/målbare kvaliteter med større bevisthed om hvem modtagerne er.

Ledelse af projektgruppe: At lede og motivere projektgruppen ved, at vi alle har klare roller og alle har en fælles forståelse af projektet arkitektoniske kvaliteter og prioriteringer. At skabe fælleskab og gode rutiner i projektgruppen.

Jeg føler grundlæggende at vejen til den fantastiske arkitektur både handler om talentfulde ideer, men lige så meget om at skabe et godt forløb hvor alle føler et positivt fællesskab om projektet. Det er præcis dette man lærer om på LAK kurset.

Carsten Fischer - partner og seniorarkitekt, Dorte Mandrup AS, Danmark.