Nytt
Publisert 31. oktober 24
Av: Annicken Vargel

Økt arkitekturkompetanse i vest

Med Aasentunet, tegnet av Sverre Fehn, som ramme, samlet Arkitektforbundet fem kommuner til et to-dagersseminar om stedsutvikling og arkitektur.

Publisert 31.10.2024
Av: Annicken Vargel

- Det er et stort behov for dialog og samarbeid, mellom fagfolk, politikere og innbyggere, samt på tvers av kommunegrensene. Seminaret tar til hensikt å svare ut dette, sier prosjektleder Daniel Lund Godbolt.

Seminaret er en del av NALs satsning på arkitekter i offentlig sektor, som skal bidra til økt arkitekturkompetanse hos kommunene.
Etter en søknadsrunde ble fem kommuner fra Møre og Romsdal og Vestland valgt ut: Herøy, Ulstein, Volda, Stad og Ørsta. Fra hver kommune deltok representanter fra administrasjon og politisk ledelse, inkludert ordførere, varaordførere, planavdelingsledere og planleggere.

En sentral del av seminarprogrammet var et verksted, som tok utgangspunkt i deltakerkommunenes egne stedsutviklingsutfordringer. Deltakerne ble inndelt i grupper på tvers kommunene, og delte egne erfaringer og svar. Tanken var at kommunen skulle få konkrete tilbakemeldinger på en reell situasjon, samtidig som de ulike utfordringene belyste ulike faser i en stedsutviklingsprosess. For eksempel valgte Stad kommune ny strategisk plan for Nordfjordeid, mens Ulstein og Volda arbeidet med veiledere for kvalitet i byen. Herøy og Ørsta fikk innspill til utviklings- og byggeprosjekter i sine sentrumsområder.

Ved siden av verkstedsdelen var det også faglige innlegg. Marius Grønning fra NMBU holdt innlegg om arkitektur som metode i stedsutviklingsprosesser, og dag to deltok Ole Andreas Søvik, en erfaren arkitekt og tidligere kommunalsjef i Ålesund kommune. Videre var det digitale innlegg fra Therese Øijord Rustad, byarkitekten i Indre Østfold, og Anja Standahl fra NMBU, som snakket om fysiske omgivelser og arkitektonisk kvalitet.

Deltakerne uttrykte stor tilfredshet med seminaret, som ikke bare ga innsikt fra fagpersoner, men også skapte stor verdi fra dialogen som oppstod mellom kommunene.

- Evalueringene viser at dette har vært en unik mulighet for kommunene til å dele erfaringer. Arkitektur er ikke bare et sluttprodukt; det er en metode for å forme samfunnene våre, påpeker Daniel Lund Godbolt i NAL.

Seminaret fikk støtte fra Kommunal- og distriktsdepartementet, og Arkitektforbundet planlegger flere tilsvarende seminar framover.

- Støtten fra departementet anerkjenner hor viktig det er å styrke kommunenes kompetanse innen arkitektur og stedsutvikling, og vi håper på videre støtte for å fortsette dette arbeidet med bærekraftig stedsutvikling i Norge, sier leder for Bylivsenteret, Bård Sødal Grasbekk.

Fylkeskommuner har også bidratt til prosjektutviklingen, og det endelige seminarprogrammet ble utviklet i samarbeid med NMBU/SITRAP, ledet av Marius Grønning.