NAL mener
Publisert 20. november 24
Av: Børge Sildnes

Den nye vinen

Da jeg begynte på Bergen arkitekthøgskole i 1994 var jobbmarkedet for arkitekter dårlig. – Tør du virkelig å utdanne deg til arkitekt nå?

Publisert 20.11.2024
Av: Børge Sildnes

Jeg tok sjansen. Markedet snudde, og jeg har vært så heldig å ha jobb helt siden jeg tok diplom i 1999.

Kjære arkitektstudenter og nyutdannede arkitekter!
Nå er det atter et tøft marked, og flere nyutdannede arkitekter har ringt NAL: «Vi får ikke jobb, hva skal vi gjøre?»

Studentkullene som gikk ut av arkitektskolen i «koronatiden» fikk ikke vist frem masterprosjektene sine for folk og bransje på grunn av sosial distansering og oppdragstørke. 

En nyutdannet arkitekt er uredd og ser flere muligheter enn begrensninger. Nysgjerrighet, fersk kunnskap og mot. Akkurat det verden trenger nå! For å si det med min favorittlege Per Fugelli: «Verden trenger ungdommenes galskap, rettferdighetsfeber og grensesprengninger.»

Så til dere ferske arkitekter, vil jeg bare understreke: Vi trenger dere, mer enn noensinne! Selv om jobbene ikke akkurat står i kø for tiden, så trenger samtiden akkurat dere. Nytt mot og klare tanker om fremtidens arkitektur

Derfor er det ekstra fint å se at lokalforeningene i NAL tar ansvar.

I Bergen inviterer BAF (Bergen arkitektforening) og NLA denne uken til presentasjon av seks nye diplomprosjekter og vinsmaking av årets beaujolais – den nye vinen, i dobbel betydning. Helt ferske arkitekter og landskapsarkitekter på scenen foran et etablert arkitektkollegium og arkitektbransje. Det er vakkert og solidarisk og gir fremtidens formgivere en sjanse til å vise seg frem. Dette kan lokalforeningene gjøre. Ta de unge inn i varmen. Skape arenaer der unge og etablerte arkitekter kan inspirere hverandre, knytte kontakt, kanskje skape noen samarbeidsprosjekter? TAF (Trondhjems arkitektforening) har afterwork en gang i måneden, som er åpent for både studenter og arbeidende. Nydelig! Lav terskel for å snakke sammen, de unge kan bli kjent med noen i arkitektbransjen, de etablerte kan bli inspirert av noen unge stemmer. 

Jeg tok en prat med Maren Duesund, som er leder for NAL student. Hun kunne ønsket seg noen mentorkvelder, der arkitektstudenter eller nyutdannede kan jobbe med prosjekter og få veiledning av etablerte arkitekter. Et sted hvor det er rom for å arbeide sammen og diskutere prosjekter. Kanskje det er noen arkitektkontorer der ute som vil invitere til en slik kveld? Fortelle de unge hva dere jobber med, gi de unge mulighet til å fortelle om sine prosjekter- og gi hverandre feedback? Kanskje arkitektkontoret kan lære noe av studentene?

Delta i en åpen arkitektkonkurranse! NAL jobber for å påvirke at det skal utlyses flere åpne idékonkurranser med lave krav til innlevert material. Dette fordi arkitektkonkurranser bidrar til talentutvikling, utvikler faget vårt og gir unge arkitekter en vei inn i bransjen med nye referanseprosjekter de kan vise til i søknader osv. Snøhetta var i 20-årene da de vant arkitektkonkurransen om biblioteket i Alexandria.

Eller kanskje du ønsker å tenke nytt om hva du som arkitekt kan jobbe med? Selv har jeg jobbet som arkitekt i ulike roller: i akademia, privat sektor, i staten og nå i kommunen. Dette har gitt meg en bred innsikt i arkitektfagets utfordringer og muligheter, og jeg ser hvor viktig det er at vi arkitekter inntar ulike roller i samfunnet. Arkitektur kan være verktøy for å bygge et godt samfunn, og arkitekturens premissgivere finnes i så mange stillinger, forvaltningsnivå og sektorer. Som arkitekter i ulike roller kan vi samarbeide om å løfte den gode arkitekturen frem.
 
Mange kommuner i det langstrakte Norge ønsker å ansette arkitekter, men sliter med å finne kandidater. Kanskje det er nettopp deg de leter etter? Enten du starter karrieren i et arkitektkontor eller i en kommune, kommer du garantert til å lære masse. I kommunen får du innsikt i arkitekturens rammevilkår, du får påvirke viktige prosesser og opparbeide deg nyttig kompetanse for en fremtidig arbeidsgiver i det private, dersom det er ditt mål.
En jobb i staten, for eksempel et direktorat eller et departement, kan gi deg reell innsikt i de overordnede styringsverktøyene som legger premissene for alt som bygges i Norge.

Kanskje du er et politisk geni? Norge trenger også arkitekter som engasjerer seg politisk, og kan bidra til å sette arkitektonisk kvalitet på den politiske dagsordenen.

Hvis din drøm er å jobbe på et privat arkitektkontor, så ring opp kontoret og spør om du kan få komme og presentere deg selv og diplomoppgaven din i en lunsj!

Eller ring din NAL lokalforening og spør om de vil arrangere en speed date mellom studenter/nyutdannede og arkitektbransjen! 

Formuler meninger om formgivning! 
Skriv i lokalavisen, send inn tekster og tegninger til Arkitektur!
Øv opp et språk for arkitektur som folk flest kan forstå, som skaper gehør for arkitekturens betydning i samfunnet.

Vi venter på at dere skal skape fremtiden.

PS!

  1. Daniel Godbolt i NAL jobber med prosjektet Arkitekter i offentlige stillinger. Ring ham hvis du vil tenke nytt og er nysgjerrig på hvilke muligheter som finnes!
  2. Ta kontakt med Gisle Nataas i NAL for spørsmål om arkitektkonkurranser.
  3. Kontaktinfo til alle lokalforeningene i NAL finner du på vår hjemmeside.