Nytt
Publisert 06. september 23
Av: Annicken Vargel

Gode naboer i Arkitektenes hus

Et møte i Venezia førte til at det kom nye beboere i øverste etasje i Josefines gate 34: Arkitekter uten grenser. 

Publisert 06.09.2023
Av: Annicken Vargel
Generalsekretær Kari Bucher Foto: Tommy Ellingsen
Generalsekretær Kari Bucher Foto: Tommy Ellingsen

Arkitektenes hus i Oslo er raus på kvadratmeter, men ikke alle lar seg like enkelt leie ut. Da generalsekretær Kari Bucher kom i snakk med Alfonso Rengifo under Veneziabiennalen, og fikk høre at Arkitekter uten grenser hadde behov for nye lokaler – så hun en mulighet.  

– Å få inn Arkitekter uten grenser er en vinnvinn-situasjon. Vi får flere miljøer inn i Josefines gate, og samtidig får vi utnyttet alle kvadratmeterne på huset. Arkitekter uten grenser jobber med prosjekter som er utrolig inspirerende, og som vi muligens også kan samarbeide om – og dette er en enkel og effektiv måte for oss å støtte dem på.  

Arkitekter uten grenser er en ideell humanitær organisasjon hvis mål er å øke menneskers livskvalitet blant annet gjennom prosjekter som å bygge skoler, helsehus, kommunesenter og sykehus for å nevne noen.  De har prosjekter i flere afrikanske land, i Sør-Amerika, Asia, og også i Ukraina.  

– Vi har alt å takke Grape arkitekter for at vi ble kjent med Arkitekter uten grenser, på deres utstilling under Veneziabiennalen. De nevnte tilfeldigvis at de var litt på utkikk etter et annet sted å være, og jeg nevnte tilfeldig at vi har gode lokaler i Josefines gate som uansett står tomme. Grape, med ildsjelene Geir Rognlien Elgvin og Christine Grape, har vært grenseløse i støtten Arkitekter uten grenser, og har også bidratt med å få fart på prosjekter i forbindelse med gjenoppbygging av Ukraina. De har også fått Ukrainske arkitekter i arbeid med hjelp fra NAV-ordninger, og sørget for at arkitekter på flukt får bidratt med faget sitt.  

For at Arkitekter uten grenser skal få realisert prosjekter, er de avhengig av økonomiske bidrag. Norske arkitekters landsforbund ønsker å støtte dette arbeidet, og vil bidra både med kunnskap, kontakter og drahjelp.  
– Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, fikk vi henvendelser fra mange som ønsket å bidra. Støtteerklæringer er jo viktig, men å kunne bidra konkret med å få på plass fundrasing for prosjekter de er i gang med, er både inspirerende og givende! Dette bør være av stor interesse for mange i bransjen. Det finnes vel knapt noe som er mer relevant og viktig for arkitekter og byggebransjen, enn å kunne bidra til å gjenreise byer, steder og bygninger.