Folk
Publisert 31. oktober 24
Av: Annicken Vargel

Engasjerte medlemmer: Navid Navid

Han omtaler seg som local everywhere, og har funnet sin plass på et surfebrett i Lofoten. Møt Navid Navid, leder av Nord-Norges arkitektforening.

Publisert 31.10.2024
Av: Annicken Vargel

– Hvorfor har du valgt å engasjere deg i NAL?
– Hvorfor ikke?
Jeg ønsket å bruke min erfaring som arkitekt ute i distriktet til å påvirke NALs arbeid, spesielt for å rette mer oppmerksomhet mot det som skjer i Nord-Norge og min fagrelaterte hverdag. Om det sitter arkitekter dere ute (oppe i Nord) som har lyst til å engasjere seg, har idéer eller er nysgjerrig på arbeidet vårt, send NAF en mail da vel!

– Hva får du faglig ut av arbeidet som lokalforeningsleder?
– Nord-Norges arkitektforening har et engasjert styre med dyktige medlemmer fra Tromsø, Bodø og Lofoten, noe som gir oss en unik innsikt i hva som skjer i vår region og hvilke utfordringer våre kolleger møter. Som lokalforening er vi en del av et levende nervesystem som fanger opp signaler fra arkitekter i feltet og formidler dem til NAL som hovedorganisasjon. Dette gjør at vi kan synliggjøre hvor utfordringene ligger, samtidig som vi bidrar til å kalibrere og sette søkelys på de overordnede strategiene, for eksempel forbedring av konkurransevilkår og generelle rammebetingelser for arkitekter. Gjennom samarbeid med de andre lokallagene og administrasjonen utgjør vi en helhet som informerer og påvirker organisasjonen. Det å bidra i det større kollegiet og jobbe aktivt med saker som betyr noe for våre kolleger og oss selv, er den faglige verdien man får ut av det.

– Fortell litt om deg selv!
– Jeg er arkitekt hos DRMA, med base på vårt kontor i Lofoten. Kontorets hjerte er i Drammen, men som ‘locals everywhere’ jobber vi på tvers av hele Norge, og etter hvert internasjonalt. Det gir en utrolig god og takknemlig følelse å kunne sitte her ute i havgapet i nord, samtidig som jeg er mobil og en del av et kollegium som bryr seg om å løfte steder og bidra til den globale diskursen. Denne balansen trives jeg veldig godt med. Jeg jobber primært med stedsutvikling og arkitektur, men bidrar også i prosjekter vi har innen utstillinger, publikasjoner og undervisning. For tiden jobber vi blant annet med å utforme et aldersvennlig boligfelt i Lofoten for Flakstad kommune. De er en ambisiøs oppdragsgiver som ønsker å prøve ut noe nytt, noe som gjør det ekstra meningsfylt å arbeide med en arkitektur som adresserer samfunnsutfordringer som eldrebølgen og bærekraftsmålene, i tillegg til at den skaper gode rom, gir følelsen av ly, tilhørighet og gir noe tilbake til bygda. Samtidig skal det hele respektere en både ekstrem og sårbar natur, klima og kultur. Det er en givende øvelse, spesielt nå som vi går inn i mørketiden. Men med høststormene kommer også bedre surf!